07 May 2015

Matriculation or Diploma

Assalamualaikum.

It has been awhile since i wrote here. Kinda missing my blog.
Been very busy with my studies & now enjoying my 4 months of holidays.
Okay sebab i know ramai yang akan google pasal ni sebab now dah dapat result UPU & Matric kan.
Lagipun i just finish my matriculation so i'm gonna write about it here,

Both matric & Dips ada pros & cons. Tapi atas diri sendiri nak yang mana & course apa.
Tapi awal awal nak pesan, jangan paksa diri study apa yang kita tak minat.
Sebab belajar ni kena kuat nak kena hadap assignments, quiz, final & everything.
Kalau kita minat kita akan struggle tapi kalau tak minat, haa faham sendiri lah yee.

Okay first, pasal tempoh belajar. Diploma kena belajar untuk 3 tahun & matric hanya untuk 10 bulan. Tapi kena faham, matric ni laju berbanding diploma. Kalau malas memang susah nak catch up sebab jadual sangat lah padat okay. Diploma ni relax sikit sebab class tak pack macam matric. So dua dua okay cuma atas diri sendiri nak yang mana & dapat yg mana.

Second pasal, cara belajar. Matric ni cara belajar tak rasa macam duduk U sangat actually sebab dia more to sekolah hahahaha. Okay takde lah teruk sangat cuma time degree nanti kena pandai pandai adapt lah. Diploma ni memang kau dah dilatih mcm tu dengan assignments nya bagai. Takde suap suap okay, nak ilmu kena usaha. Haa tapi matric ni assignments macam kerja sekolah sikit. Tak rasa duduk dekat U. Cara belajar still ada lecture & tutor tapi mcm sekolah sikit.

Lepastu pasal degree. Okay yang ni kena faham betul betul. Matric ni agak susah sikit nak sambung degree. Korang still boleh sambung degree tp chance nak dapat U yang korang nak & course tu. Korang kena dapat result okay baru senang. Kena struggle pastu kena percaya dengan rezeki. Haa ada rezeki insyaAllah ada la tu.Alaa belajar rajin rajin takde hal nak mintak mana, Macam diploma, senang sikit sebab korang akan dapat sambung degree dekat U yang korang buat diploma. Macam lagi secure lah even tempoh 3 tahun.

So korang fikir & pilih elok elok. Kalau ada nak tanya boleh tanya. Haa jangan pening pening okay.
Bagi yang tak dapat watlek je okay. Boleh buat rayuan lah. Jangan sedih sangat. Takpe second intake pun boleh belajar what. Haa jangan cepat give up okay. Good luck in everything you do!
Post a Comment