20 November 2015

My Oratane Journey

Assalamualaikum. 

I'm gonna write about my oratane journey. So if korang tak tahu what is oratane. So here it is.
Oratane capsules contain a medication known as isotretinoin. Isotretinoin is often a cure for acne. It is a similar substance to Vitamin A, but the action of isotretinoin is very different. Oratane works by reducing the amount of oily substances produced by the oil making glands in your skin. 

Oratane or Accutane tu kira ubat jerawat paling kuat la & hanya boleh dapat if jumpa and buat appointment dengan Dr. Means tak boleh beli dekat farmasi ke drugstore and harga ubat tu memang mahal untuk sebulan. Yes i'm broke :(
So i start taking oratane since June this year so now dah 5 months. I have worst breakout ever sebab i pernah buat laser treatment untuk scar and pakai dnars. First first pakai dnars mcm ok & muka jadi tegang. But after 3 weeks kulit jadi sakit sebab mcm nipis & shining gittew. So i stop and yes ITS THE WORST BREAKOUT EVER!!!!!! And i makan vitamin C shaklee & Vitamin E but it didnt get better. Not sure if tak sesuai or apa but mcm takde kesan. 

So i meet my Dr and he gave me oratane & new skincare. First week pakai oratane mcm takde effect & tak lama lepastu bibir kering gila serious takleh pakai lipstick lansung. And mmg Dr ada bagi sekali lip balm. Tak lama lepastu jerawat hilang sikit sikit & muka kering gila. Sebab oratane ni dia kurangkan minyak dekat muka. Muka akan tersangatlah kering. 
Second months tu jerawat still ada  but dah mcm kering. 



Third moths jerawat keluar banyak gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! SERIOUS! Time tu rasa nak nangis sangat sangat sebab dekat raya. Yes raya dengan muka teruk. Tapi sebab nak tutup jerawat i start pakai bb cream tebal sikit apa semua & its getting worst. Everytime orang datang rumah mesti tanya kenapa muka sampai mcm tu sekali. Serious malu gila. I start searching on youtube psl oratane. Then memang kesan dia dkt individu tu lain lain. 




Masuk forth months still tak hilang. Ya Allah serious sedih sebab nak daftar untuk degree. So masa orientasi tu memang muka masyaAllah teruk. Dua hari before masuk degree, my aunt, Ateh ada bg supplement sbb dia dah risau dengan muka yang makin teruk. And dia takut i malu sebab semua dah tegur kan padahal dah pegi jumpa Dr Pakar Kulit. So she gave me Gano punya supplement. Supplement tu kena makan tp i bukak capsule dia and letak sikit dkt jerawat yang merah merah tu.
And telan ubat tu jugak. Means i letak dkt jerawat before tidur and pagi tu alhamdulillah jerawat dah makin kering. So now i makan oratane (ada sebulan je lg before stop) and supplement gano tu. Sebab gano tu actually supplement untuk otak and tak bg kita penat. I ada baca yang if ambik oratane maybe after few years stop pengambilan oratane jerawat akan datang balik. Thats why i ambik supplement sebab Gano tu boleh prevent cancer and kuatkan antibody.
 So this is the supplement from Gano Excel.


And this is my face now alhamdulillah. Even still ada scars sikit dekat pipi but dah takde jerawat lansung. 

Guys this is not sponsored or what tapi i know how it feels to have acne. So this are what worked for me. I really hope you will try or maybe get an idea on what to takes as your supplement. Untuk supplement tu takleh beli dekat kedai jamu or drugstore and kena beli dekat stokis. If nak boleh contact i sebab i selalu ambik stok banyak banyak sebab senang. 

Do contact me through twitter : ifahArif_
or leave your number below :)
I really hope i can help uguys yang still ada masalah jerawat. Much love.
Post a Comment