29 October 2015

Bengkak Gusi

Assalamualaikum guys.

I wanna share about how i cure my bengkak gusi hehehehe sorry lah memang selalu banyak sakit sakit pun. Dah lama actually sakit gusi since sekolah menengah.

Masa first bengkak gusi dekat gigi depan. It was so bad sebab dekat depan kan so takleh nak makan apa semua sebab teruk sangat sampai hari hari nangis. Yes sakit sangat sangat. Lepastu sebab dah selalu sangat makan antibiotic and tak hilang jugak. Dr suruh buat mati akar. Banyak kali kena buat appoinment sebab nak kena check apa semua kan. Mati akar tak sakit pun sebab Dr akan bius dulu apa semua. Dalam 6 kali appointment kot baru siap. Tak sure price dekat private clinic berapa sebab time tu buat dekat government hospital sebab student kan so murah.

Tak lama lepastu bengkak gusi dekat gigi graham pulak. Memang parah lah sebab nak kunyah makanan pun sakit. Tapi nak buat mati akar untuk gigi graham dekat hospital biasa tak boleh. Mati akar untuk gigi graham hanya boleh buat dengan Dr Pakar Pergigian which is sangat susah nak buat appointment. Lepastu masuk belajar pulak kan so memang susah lah nak g jumpa Dr.

Call Dr gigi biasa tanya apa je treatment boleh buat kan so dia ckp the best way nak hilangkan sakit tu kena cabut gigi. So pegi klinik kerajaan nak cabut gigi tapi dia tak mampu cabut. Even dah bius banyak kali still sakit time nak cabut and masa dia tarik tu serious sakit. Darah pun dah banyak keluar masa tu. Last last dia cakap takleh cabut haih dah la masa dia tarik gigi tu dah luka dah kat situ. Rasa nak lempang je Dr tu. Pastu dah tak sanggup nak pergi klinik kerajaan.

Dekat private klinik pulak dia cakap dia akan xray dulu before cabut tu apa semua. Tapi kos pulak banyak. Then lepas cabut tu mcm mana nak makan kan sebab gigi graham. Cara terbaik kena buat implant gigi and kos untuk implant dekat RM7K. MANA NAK CARI DUIT?! :( Sampai sekarang tak cabut cabut.

Tapi sebab selalu sakit so mak sedara ada suggest pakai ubat gigi dengan berus gigi gano. Jenama gano ni dah lama and famous dengan kopi Gano. Alaaaa tipu tak pernah dengar pasal kopi Gano. Alhamdulillah lepas guna ubat gigi tu bengkak dah surut. Dah jarang sakit gusi. Pastu kalau sakit gusi malam malam letak je ubat gigi tu dekat gigi. Even time selsema letak ubat gigi dekat hidung and selsema hilang hahahaa ni serious talk tak tipu. Bau mulut pun hilang dah takde dah mulut berbau sebab selalu pakai.



Tapi produk ni boleh beli dengan wakil Gano je. If sape sape sakit bengkak gusi boleh try guna insyaAllah jadi. I know how it feel bila selalu sakit gigi kan. Nanti if tak tahu nak beli dekat mana boleh tanya ifah okay, Much love <3
Post a Comment